Smažená zmrzlina jako lahodný vánoční dezert

Smažená zmrzlina může letos okořenit vaši štědrovečerní večeři. A možná tak vznikne i nová vánoční tradice, ke které se budete rádi vracet. Protože odolat směsi chutí horké lahodné čokolády a chladivé domácí zmrzliny rozpouštějící se na jazyku nelze. Příprava je naprosto jednoduchá a výsledek stojí rozhodně za to.

Jak na přípravu zmrzliny

Příprava luxusního dezertu je opravdu velice snadná, ale také levná, a pro všechny zúčastněné znamená doslova chuťovou explozi.

Vezmete část zmrzliny, vytvarujete z ní kouli, obalíte v těstíčku, opětovně zamrazíte a následně rychle osmažíte.

Podstatou smažené zmrzliny je to, že je obalená do těsta, které odděluje zmrzlinu od vysoké teploty při smažení. Tím ji chrání před rozpuštěním.

Vánoční zmrzlinové trendy

Hitem zimních chutí jsou krémové a smetanové zmrzliny – vanilková, oříšková, skořicová či čokoládová. Kyselé sorbety vládnou spíše letnímu období. Přesto necháváme výběr zcela na vás.

Těsto na obalení

Těstíčko můžete vytvořit z klasických piškotů, cornflakes, kokosu nebo strouhanky. Záleží čistě na vašich preferencích. Abyste však plně docílili vánočního ladění, zkuste obalit zmrzlinu v nastrouhaném perníku s vůní vánočního koření. Na závěr přelijte zmrzlinu horkou čokoládou a uvidíte, jak se po ní zapráší.


Recept na vánoční smaženou zmrzlinu

Co budeme potřebovat:

1 l domácí zmrzliny
50 g strouhanky
150 g perníku na strouhání
2–3 vejce
lžička mleté skořice
4 hřebíčky
špetka muškátového oříšku

Postup:

  1. Ze zmrzliny vytvarujte koule o velikosti dlaně a dejte je alespoň na hodinu do mrazáku.
  2. V misce mezitím smíchejte nastrouhaný perník se strouhankou, skořicí, muškátovým oříškem a drceným hřebíčkem. V druhé misce rozšlehejte vajíčka.
  3. Vyndejte koule z mrazáku a obalujte ve vejci, poté v perníkové směsi a opět je uložte na další hodinu do mrazničky. Klidně je tam můžete nechat připravené i přes noc nebo několik dní.
  4. V hrnci rozehřejte olej a koule zprudka smažte 10 až 30 vteřin.
  5. Osmažené zmrzlinové koule položte na talíř a přelijte horkou čokoládou, kterou jste předtím opatrně rozpustili ve vodní lázni.
  6. Hotový dezert podávejte za tepla. Dobrou chuť.