Affogato: Perfektní spojení kávy a zmrzliny

Pokud jste milovníky opravdu lahodné zmrzliny a přitom si rádi vychutnáte šálek kávy, možná vás potěší také spojení těchto dvou věcí. Lahůdka s názvem Affogato. Jde o opravdu jednoduchý a lahodný dezert, který se skládá z horkého espressa přelitého přes kopeček zmrzliny. Vznikne tak kombinace smetanových a kávových chutí. Affogato je více než dezert. Je to prý způsob života. Připomínka toho, abyste si dopřávali malé radosti života. A vlastně každičký jeho okamžik.

Odkud se vzal název

Jak jinak než z Itálie. Slovo affogato pochází z italského slovesa affogare. To v překladu znamená utopit se. Zní to možná trochu zvláštně, ale až tento dezert ochutnáte, pochopíte všechno. Bohaté espresso plné chuti se pomalu prosakuje do zmrzliny a vytváří v ní řeku z kávy. Ta jako by utopila studený, krémový kopeček. Je to fascinující pohled. A také opravdu jedinečná chuť. Krémová hladká textura vanilkové zmrzliny je dokonalým kontrastem bohaté chuti espressa.

Co když kávu nepiji?

Affogato byste měli ochutnat i v případě, že běžně kávu nepijete. Ve spojení se zmrzlinou totiž káva chutná trochu jinak. Přitom vám i malé množství kávy dopřeje vzpruhu. Jestliže tedy chcete vyzkoušet netradiční zmrzlinový pohár, můžete zkusit právě tento zázračný dezert nebo nápoj.

Nemusí to být nutně vanilka

Samozřejmě můžete experimentovat s příchutěmi zmrzliny. Nemusíte využívat nutně vanilkovou zmrzlinu. Zkuste třeba čokoládovou, mátovou nebo sušenkovou. Přidat můžete také kapku likéru jako je Bailey´s nebo Kahlua. Možností je opravdu mnoho. Pokud si tedy budete chít dopřát něco opravdu speciálního, volte affogato. Oslnit jím můžete také své hosty na zahradní nebo klidně zimní párty.

Recept

Ingredience

  • 2 lžičky kávy
  • 1 až 2 odměrky (asi ½ šálku) velmi studeného vanilkového gelata nebo zmrzliny dle vašeho výběru
  • Amaretto (nemusí být)

Instrukce

  1. Smíchejte 1 – 2 čajové lžičky kávy se čtvrt šálkem,horké vody.
  2. Velmi studené gelato přidejte do malé mělké misky nebo sklenice, která byla vychlazená v mrazáku, dokud nebude mrazivá a studená na dotek.
  3. Horkou kávu pomalu nalévejte tenkým pramínkem přímo na zmrzlinu a posypte celou plochu odměrky rovnoměrnou vrstvou kávy. Pokud chcete, můžete sem přidat kapku amaretta (nejlépe funguje mandlová příchuť).
  4. Nyní už nezbývá nic jiného než si vychutnat opravdu jedinečnou chuť tohoto úžasného kávového dezertu.

Zmrzlina a nápoje? Jde to dohromady

Zmrzlinu samozřejmě nemusíte konzumovat pouze s kávou jako affogato. Můžete si vychutnat klasickou kávu se zmrzlinou. Případně další lahodné nápoje se zmrzlinou, které se hodí nejen na letní měsíce. Oblíbený je například americký milkshake. Věděli jste, že původní milkshake vůbec zmrzlinu neobsahoval? Byl v něm místo toho alkohol. Skvělé je, že milkshake si můžete připravit doma za pomoci mléka, zmrzliny a ovoce. Nebo třeba čokolády. To je opravdu jen na vás.

K létu samozřejmě patří také ledová tříšť. Spojení drceného ledu s ovocem nebo ovocným sirupem je oblíbené zejména u dětí. Žádoucí jsou hlavně vodnaté druhy ovoce. Třeba ananas, meloun, nektarinky nebo broskve. Stačí jen rozbouchat a rozdrtit led, přidat ovocnou složku a dodat lze i kousky ovoce.

Předtím, než vznikla zmrzlina, byl sorbet. A do dneška si ho můžete vychutnávat. Pokud ho chcete využít jako nápoj, pak si ho dejte třeba s proseccem. Vznikne tak opravdu jedinečné letní osvěžení.

Zapomenout nesmíme ani na nápoj zvaný frappé. Nápoj z ledu, mléka, kávy a čokolády. Stačí k němu mít doma šejkr nebo ho nahradit dvěma sklenicemi.


Zdroje: