Zmrzlina není výdobytkem moderní doby, ačkoli by se to na první pohled mohlo zdát. První zmrzliny se objevovaly už mnoho let před naším letopočtem. Nešlo o zmrzlinu, jakou ji známe dnes, byl to ochucený led a sníh. Ve starověkém Řecku a Egyptě ledovou hmotu ochutili medem. Peršané zase do sněhu přidávali hroznovou šťávu, případně sníh ochutili šafránem. Římský císař Nero si nechal vozit led z hor a ochucoval si ho různými ovocnými šťávami.
Arabové nebo Číňané? Kdo byl první?
Kdo vyrobil jako první zmrzlinu v současné podobě není zcela jasné. O prvenství se dohadují Arabové, Mongolové a Číňané. První přístroj na výrobu sorbetu však můžeme přisuzovat právě Číňanům. V tomto přístroji se zmrzlina nebo spíše právě sorbet, vyráběl ze směsi sněhu, ovocných sirupů a ledku. Mléko však k výrobě zmrzliny začali používat jako první Arabové. Navíc zmrzlinu začali doslazovat cukrem. Už v 10. století si na takové zmrzlině pochutnávali v Bagdádu, Káhiře nebo Damašku. A mezi jakými druhy si mohli vybrat? K dispozici byli ovocné, ořechové nebo jogurtové zmrzliny. A dokonce také zmrzlina s růžovou vodou.
Zmrzlina v evropských zemích a Americe
Zmrzlé mléčné nápoje objevil na svých cestách mořeplavec Marco Polo. A tuto úžasnou věc si samozřejmě nenechal pro sebe. Ve 13. století ji přivezl do Evropy. Konkrétně do Itálie. Zmrzlinu v pravém slova smyslu se však objevila v roce 1550, kdy Blasius Villafranca z Říma vyrobil zmraženou krémovou směs pomocí ledu prosypaného solí. Tehdy si ji nemohl pochopitelně vychutnat jen tak někdo. Prodávala se jen v nejvyšších společnostech.
Nicméně to jsme stále v Itálii. Ve zbytku Evropy ještě několik set let zmrzlinu neznali. Díky sňatku Kateřiny Medicejské a Vévody Orleánského, budoucího krále Francie, se však dostala i do dalších částí Evropy. Kateřina si totiž s sebou přivezla kuchaře, který znal recept na ovocný ledový sorbet.
Kolonisté samozřejmě přivezli recept na zmrzlinu také do Ameriky. A právě tady byl vynalezený první mrazák, kde se zmrzlina mohla uchovávat. Už v roce 1686 vznikla první francouzská kavárna, kde nabízeli zmrzlinu. V 18. století ji začali nabízet v pařížských ulicích a nastala také móda zmrzlinových salónů. V 19. století se pak začali objevovat v Londýně nové techniky výroby a také vznikl první stánek s kopečkovou zmrzlinou.
V kuchařce byl recept později
V kuchařské knize se první recept na zmrzlinu objevil v roce 1718 díky Mary Ealesové z Anglie. O 50 let později pak vydali Francouzi kuchařku, která byla plná receptů na zmrzlinu a ledové tříště.
Zajímavosti z historie zmrzliny:
- Mongolové připravovali nápoj z velbloudího a kozího mléka, díky mrazu jim zamrzaly a stávaly se zmrzlinou.
- První továrnu na zmrzlinu založil Jakob Fussel z Baltimoru.
- První zmrzlinový kornoutek představil italský přistěhovalec Marcioni na Světové výstavě v St. Luis.
- Ledovou kávu poprvé servíroval kavárník JOhann Evangelist Milani ve své kavárně na Uhelném trhu v roce 1790. Byla s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou.
- V Praze začal s výrobou zmrzliny kavárník Philipp Paska v roce 1827, šlo o sorbet na italský způsob.
- V Americe byl roku 1846 patentován první ruční stroj na výrobu zmrzliny.
- Italo Marchiony si nechal v roce 1903 patentovat strojní zařízení na vaflové šálky.
- Frederick A. Bruckman z Portlandu si doku 1912 patentoval stroj na válcování zmrzlinových kornoutů a v roce 1920 na pečení dutého pečiva, sušenek, vaflí, vaflových šálků a kornoutů.
- V roce 1921 byla vyrobena první zmrzlina na dřevěné špachtli.
Itálie jako ten nejposlednější stát ve vývoji
Na přelomu 18. a 19. století upadala obliba zmrzliny se sekaným ovocem, oblíbené byly krémy. Paradoxně na nejnižším stupni se v tu dobu nacházela výroba zmrzlin v Itálii, kde se i v lepších podnicích prodávala stále zmrzlina na vodovém základě. Tedy sorbet. K výrobě se používali snad veškeré sladké a šťavňaté plody.
Na krémové zmrzliny se nejprve začalo používat mléko. Postupně ho samozřejmě nahradila hustá smetana, později šlehačka. Ušlehaná sladká smetana se míchala s cukrem a jemnou ovocnou mraženinou. Z takových surovin pak vznikaly delikátní mražené krémy nejrůznějších tvarů. Zmrzliny se totiž formovaly v cínovaných nádobách a klidně měly i několik částí. Často tak dostávala zmrzlina podobu zvířat, rostlin nebo postav.
Zmrzlina včera a dnes
Největší rozšíření zmrzliny mezi všechny sociální vrstvy začalo ve 20. století s rozmachem chladniček a mrazáku v cenové dostupnosti pro domácnosti. V té době začalo vznikat také velké množství cukráren a kaváren. Největší inovací a přelomem ve výrobě zmrzliny byla potom metoda nášlehu zmrzliny. Díky přidanému vzduchu zmrzlina zdvojnásobila svůj původní objem. Poté přišel také prudký vývoj zmrzlinářských strojů a ten pokračuje v podstatě do dnešních dnů.
Zdroje: