10 nejoblíbenějších příchutí zmrzliny v Itálii

Když se řekne zmrzlina, každý si asi vybaví Itálii. Ani Itálie ani jiné jižní státy Evropy však nejsou těmi, kdo by spotřebovával nejvíce zmrzliny. Zní to opravdu zvláštně, ale prim ve spotřebě zmrzliny hrají Finové a Švédové. Pokud se však budeme bavit o světové spotřebě, pak jednoznačně vedou Američané a v závěsu za nimi jsou Australané. S jistotou můžeme říci, že zmrzlina patří k nejoblíbenějším letním dezertům na celém světě. Kterou příchuť byste tipovali jako obecně nejoblíbenější? Trefa! Vanilková a čokoládová. Jak je to však s oblíbenými příchutěmi v Itálii, kde se zmrzlina prodává takřka na každém rohu?

Gelato není obyčejná zmrzlina

Ačkoliv zmrzlina nepochází z Itálie a v minulosti byla tato země s vývojem chladivé pochoutky poněkud pozadu, zmrzlina v Itálii dneska chutná tak jako nikde jinde na světě. Tedy alespoň se to říká. Italské gelato je celosvětově populární pro svoji krémovou bohatou texturu a také intenzivní chuť. Gelato je považovaná za rafinovanější a řemesněljší verzi zmrzliny. Gelato se vyrábí na bázi mléka, cukru, vajec. Zmrzlina oproti tomu obsahuje vyšší podíl smetany. Nižší obsah tuku dává italskému gelatu hladší a měkčí texturu.

Gelato se vyrábí v široké škále dostupných příchutí. Kromě klasických příchutí jako je vanilka, čokoláda a jahoda můžete ochutnat třeba pistáciovou zmrzlinu nebo gelato s příchutí stracciatella nebo tiramisu. A co takhle opravdu netradiční příchutě jako je levandule nebo šafrán? To jsou všechno jen možnosti a je jich opravdu mnoho. Jaké jsou však nejoblíbenější příchutě zmrzliny v Itálii? Podívejte se na seznam těch nejlepších chutí. Třeba se inspirujete a doma si vytvoříte neotřelou příchuť zmrzliny, kterou jedí Italové.

10 nejlepších příchutí zmrzliny, které lze v Itálii vyzkoušet:

  1. Crema (zkrátka plná smetanová chuť),
  2. Cioccolato (opravdu čokoládová zmrzlina),
  3. Pistacchio (světle zelená zmrzlina, kterou si nezamiluje každý),
  4. Stracciatella (vanilková zmrzlina s kousky pravé čokolády),
  5. Mandorla (skvělý tip pro milovníky oříšků, mandlová zmrzlina),
  6. Limone (osvěžující citron v Itálii je zkrátka nejlepší),
  7. Fragola (jahodová zmrzlina chutná většinou dětem),
  8. Spumoni (různobarevná zmrzlina s ořechy a ovocem),
  9. Bacio (čokoládová zmrzlina s kousky lískových oříšků),
  10. Frutti di scusa (ovocná zmrzlina).

Gelato má dlouhou historii

V italských tradicích je výroba jejich speciální zmrzliny hluboce zakořeněná. Víte však, jak zjistíte, jestli jíte opravdovou řemeslnou italskou zmrzlinu? Tady je pár tipů, na které se zaměřit:

  • Dobrá zmrzlina musí mít přirozenou barvu, žádná umělá barviva.
  • Neměla by být však příliš světlá nebo až průhledná.
  • Správná řemeslná zmrzlina má správnou konzistenci, je středně tuhá.
  • Zmrzlina by také vždycky měla být čerstvá, tedy vyrobena z čerstvého mléka a smetany.
  • Dobrá domácí zmrzlina by v žádném případě neměla obsahovat konzervační látky.

Gelato se obvykle prodává ve vitríně v gelaterii. Skladováno je při mírně vyšší teplotě než tradiční zmrzlina. Nabírá se buď do šálku nebo do kornoutu. Na většině míst se také zdobí čerstvým ovocem, ořechy nebo kopečkem šlehané smetany. Opravdoví znalci však doporučují ochutnat příchutě “ve vaně”, tedy v keramické nebo plechové nádobě. Prý jedině tak pocítíte plnou chuť bez kontaminace a dalších podivných směsí. Jestliže jste spíše vyznavači kornoutů, nenechte si to zkazit. Vždy se však ujistěte, zda jsou kornouty křupavé a čerstvé.

Srovnání s Amerikou

Oblíbené příchutě pravé italské zmrzliny už známe. Jak je to však v Americe jakožto státu, kde se konzumuje nejvíce zmrzliny na celém světě? Jednoznačně vede vanilková. Tu miluje 29 % lidí. Hned za ní je v žebříčku čokoládová. Ta je však oblíbená u necelých 9 % obyvatel. Zajímavá je však třetí příčka. Tu v Americe obsadila máslovo-pekanová zmrzlina. Pro nás zcela netradiční příchuť. Až potom je na seznamu jahodová zmrzlina, neapolská zmrzlina a zmrzlina s čokoládovými kousky. Žebříček pokračuje francouzskou vanilkou, Cookie and Cream, vanilkovou zmrzlinou s čokoládovým karamelem a zmrzlinou s příchutí pralinky a pekanové ořechy.

Kterou z nich byste ochutnali? Zkuste si některou z netradičních příchutí vyrobit doma za pomoci základní smetanové směsi na zmrzlinu z naší nabídky. Pak už stačí přidat jen pralinky, pekanové ořechy nebo čokoládový karamel. A vytvoříte si zmrzlinu, kterou u nás jen tak někde nekoupíte. Je to opravdu na vás.


Zdroje: